Hogyan születik egy gyöngy nyaklánc

Ha valódi sósvízi vagy édesvízi gyöngyökből készült gyöngysorral díszítené dekoltázsát, akkor érdekelheti, hogyan is keletkezik ez a különleges ékszer. A gyöngysor minőségének felismerése és megkülönböztetése lehetővé teszi Önnek a legmegfelelőbb ékszer kiválasztását.

A gyöngy felfedi titkait

A gyöngyök egyes édesvízi és tengeri kagylók „gyümölcsei”, melyeket gyöngykagylóknak nevezünk. A gyöngykagylók apró szerves részecskékkel táplálkoznak, amiket a vízből kopoltyúik segítségével szűrnek ki.

A gyöngykagylók érzékenyek a víz minőségére. A gyöngy keletkezésének első tényezője egy homokszem, vagy apró kő, amely véletlenül a kagyló gyöngyházába kerül. Ezt a homokszemet vagy követ ezt követően a kagyló fokozatosan gyöngyházréteggel vonja körbe. Így keletkezik a természetes (nem tenyésztett) igazgyöngy egyedi és utánozhatatlan színével és csillogásával, melyet akár 100-150 évig is megőrizhet. A gyöngy színe megegyezik a kagyló gyöngyházának színével, nagysága pedig a kagyló fajtájától függ.

A természetes, vagyis nem tenyésztett igazgyöngy magas ára miatt a nők többsége számára nem elérhető. Az indonéz gyöngyfarmokon ún. tenyésztett gyöngyök keletkeznek, melyek ára nagyban különbözik a nem tenyésztett gyöngyöktől. A különbség köztük annyi, hogy az igazgyöngyök tengervízben keletkeznek emberi behatás nélkül, a tenyésztett gyöngyök keletkezésének kezdőlökését pedig az ember adja meg. Manapság a tenyésztett sósvízi gyöngyök úgy keletkeznek, hogy a gyöngyfarmon a gyöngykagyló belsejébe apró kis gyöngyöket helyeznek, melyeket azután a gyöngy gyöngyházrétegekkel von be ugyanúgy, mint az igazgyöngyök esetében. A sósvízi tenyésztett gyöngy "magja" kemény, ezért a keletkezett gyöngy gömb alakú. A folyami (édesvízi) gyöngyök tenyésztéséhez nem apró gyöngyöt, hanem szövetdarabot használnak, a gyöngykagyló ezt vonja be gyöngyházréteggel. A tenyésztett gyöngyök nincsenek mesterségesen megfestve. Színe és alakja, ugyanúgy, mint az igazgyöngyöknél, a gyöngykagylótól függ és a környezettől, amelyben él. A tenyésztett gyöngyökből készült gyöngysor nagyszerű ékszerválasztás.

A tökéletlenség a valódi gyöngyök jellemzője

Ne hagyja magát átverni a gyöngyök eredetiségével kapcsolatban. A gyöngy minőségét mindenekelőtt annak alakja, színe, mérete és a rajta megtalálható természetes hibák száma adja meg. Igen, a tökéletlenség csakugyan bizonyítja a gyöngyök eredetiségét.

Jól nézze át a gyöngysort alkotó gyöngyszemeket. Ne féljen, ha esetleges apró hibákat, színes foltokat, vagy más tökéletlenséget talál. A mesterséges gyöngyöket főleg az üvegszerű csillogásukról lehet felismerni. Mi több, a mesterséges gyöngyök általában szabályos gömb alakúak, tökéletesen simák és egyformák az első pillantásra. Ez azonban nem az, amit Ön keres. Egy másik módja a gyöngy valódiságának ellenőrzésére, hogy a mesterséges gyöngy a foggal érintkezve simán csúszik, a valódi gyöngy felülete miatt azonban kissé súrlódik.

Az igazi gyöngyöket apró formabeli tökéletlenségek és kisebb színbeli eltérések jellemzik. Az igazán minőségi gyöngyök egységes színűek, szépek, tiszták és természetesen csillognak. A gyöngysor kiválasztásánál ügyeljen arra, hogy az őt alkotó gyöngyök alakban és méretben hasonlóak legyenek, és ugyanúgy tartalmazzanak apró tökéletlenségeket. Az ilyen nyakék igazán természetesen hat dekoltázsán és mindenkit lenyűgöz majd.

Mi az a csomókötés?

A minőségi gyöngysor kiválasztásánál nem kevésbé fontos a nyaklánc készítésének módja. A jó minőségű gyöngysoron a gyöngyök csomókötéssel vannak ellátva. Ez azt jelenti, hogy a gyöngyök közé az ékszerészek apró kis csomókat helyeznek el. Ezek a gyöngyszemeket szorosan tartják, hogy azok ne mozduljanak el, és ne ütközzenek egymásba. Ezek a csomók azt is bebiztosítják, hogy egy esetleges baleset – a nyaklánc elszakadása esetén a gyöngyszemek ne szóródjanak szét.

Ez a csomókötés időigényes és magas szintű precizitást és jártasságot igényel. Amennyiben a gyöngysor csomókötéssel van ellátva, az ára is valószínűleg magasabb, de még mindig elfogadható minőségét tekintve. Ha a gyöngyök csomó nélkül vannak a láncra fűzve, az ára alacsonyabb, azonban a minősége is gyengébb. Ha az Ön gyöngysorán nem található ez a kötés, ajánljuk a lánc átfűzését, melyet bármelyik jobb, műhellyel rendelkező aranyműves megcsinál.

Ingyenes szállítás 40 000 Ft-tól

Az ékszereket a megrendelést követő három napon belül kiszállítjuk Önnek.

Raktáron lévő ékszerek

Gyöngyékszerekből mindig nagy választék van raktáron.

Eredetiségigazoláss

Minden gyöngyvásárláshoz kiállítunk egy eredetiségigazolást.

Pozitív vélemények

Nézze meg a vásárlói véleményeket üzletünkről