Legendák a gyöngyökről

Az igazgyöngyök már 6000 évvel ezelőtt megmutatták erejüket és teljes szépségüket az emberiségnek. Ezek az egyedüli organikus drágakövek és egyedüli ékkövek, amiknek a származásáról számos mítosz és legenda szól. Manapság az igazgyöngyök mindenekelőtt a női szépséget és gyengédséget jelképezik. Népszerűségük azonban már régebbi kultúrákban is köztudott volt.

A gyöngy születése

A hindu kultúrában az igazgyöngyök a Holddal állnak kapcsolatban, a tisztaságot és szeretetet jelképezik. Az egyik legősibb mítosz a gyöngyök származásáról egy hindu könyvben található meg. A legfőbb isten Krishna belépett az óceánba, ahol felfedezte az első igazgyöngyöt, amit aztán a lányának ajándékozott az esküvője napján. A gyöngyök feladata volt megvédeni a menyasszonyt az özvegységtől, bebiztosítani a boldog házasságot és a hűséget. A gyöngyök hatalmában állt továbbá a karma törvény felgyorsítása és a szerelmi szálak megerősítése.  

Már emlékezettől fogva a gyöngyöket összekötötték a szerelemmel. A görögök és rómaiak úgy hitték, hogy igazgyöngyök viselése segíti a párok összetartozását, a házastársi harmóniát, az emlék köteléket Psziché és Ámor között egy gyöngyfonalként ábrázolták. A rómaiak a gyöngyöket  nagy gazdagság, bölcsesség, báj és szerencse jelképeként tartották. Gyöngysorral a nyakukon aludtak, hogy szép álmaik legyenek. Vénuszról, a bölcsesség, szépség és szerelem római istennőjéről azt tartották, hogy egy gyöngykagylóból született, akárcsak egy igazgyöngy. 

Fekete és fehér gyöngyökről szóló mondák

Szerelemről és gyöngyökről szól egy polinéz legenda is. Az akkori kultúrában a gyöngyök mindig a tisztaság és erő szinonimái voltak. Oro, a mértékletesség és termékenység istene, fekete igazgyöngyöt kínált osztrigából Bora Bora hercegnőnek, mint szerlemének jelképe.

A gyöngyök születése azonban sok legendában könnyekkel áll kapcsolatban. Egy antik legenda a gyöngyökre az istenek könnyeként tekint. A görögök hittek benne, hogy a gyöngyök viselése megszünteti a friss menyasszonyok búbánatát. Egy Cejlonról szóló legenda úgy tartja, hogy Ádám és Éva könnyei egy tavat hoztak létre, amiben fekete és fehér gyöngyök születtek. Az emberek úgy hitték, hogy a fehér és rózsaszín gyöngyök voltak Éva könnyei, a ritkább és drágább fekete gyöngyök pedig Ádám könnyei. 

A fekete gyöngyökről szóló mondák a különleges értékéről és ritkaságáról szólnak. Viselésüket csak a királyi család és a nemesek engedhették meg magunknak. Éppen ezért nevezik a természetes fekete igazgyöngyöket a gyöngyök királyai, ill. királnyőiként. 

Gyöngyfőzet, mint a fiatalság elixírje

A mongol uralkodók gyöngyből készült főzetet ittak, ugyanis hittek abban, hogy ez megerősíti ferfiasságukat. Indiában a gyöngyöket talizmánként hordták, és az indiai harcosok velük díszítették pajzsukat, hogy megvédjék magukat a sérülésektől. A kínaiak ellenkezőleg gyógyító hatást tulajdonítottak a gyöngyöknek. A gyöngyökből egyfajta italt készítettek, amit gyógyszerként, továbbá a fiatalság megőrzésére használtak. A kínaiak hittek abban, hogy a fekete gyöngyök bölcsességet szimbolizálnak, és úgy gondolták, hogy az égből hullanak alá, mint egy sárkány könnyei. Ezért úgy hitték, ahhoz, hogy valaki megszerezze ezeket a gyöngyöket, először sa sárkányt kell megölnie, ami a gyöngyöt erősen a fogai között tartja.  

A japánok abban hittek, hogy a gyöngyök mítikus lények könnyei - tengeri szüzeké, tündéreké és angyaloké. Az ókori egyiptomiak annyira értékelték gyöngyeiket, hogy velük együtt temetkeztek. És Kleopátra hercegnő? Az anekdota szerint ecetben oldotta fel a gyöngyöt fülbevalójából, majd megitta. Így akarta bebizonyítani Marcus Antoniusnak, hogy egyetlen korttyal képes felemészteni az egész nemzet gazdagságát. 

Hogy tekintünk ma a gyöngyökre?

A gyöngyök kiemelik a női szépséget és megtartják a fiatalságot. A gyöngyök viselői segítségükkel tisztábban láthatják önmagukat, annak érdekében, hogy még tovább tökéletesedjenek. Azt mondják, hogy a gyöngyök megnyugtatják azok érzelmeit és segítík azok lelki egyensúlyát, akik viselik őket. A gyöngyöket továbbá gyakran kapcsolják össze a tisztasággal és ártatlansággal. Megvédik a gyerekek ártatlanságát. És még valami, soha nem szabad gyémánttal együtt hordani. 

Ingyenes szállítás 7500 Ft-tól

Az ékszereket a megrendelést követő három napon belül kiszállítjuk Önnek.

Raktáron lévő ékszerek

Gyöngyékszerekből mindig nagy választék van raktáron.

Eredetiségigazoláss

Minden gyöngyvásárláshoz kiállítunk egy eredetiségigazolást.

Pozitív vélemények

Nézze meg a vásárlói véleményeket üzletünkről